vorige dag - volgende dag - route overzicht - schrijf een bericht in ons gastenboek - bekijk hier ons gastenboek


7 juli 2008.

jolanda werkt het reisverslag bij

Om kwart voor 8 gaat de wekker af en eventjes later zitten we buiten in de zon aan het ontbijt. Mara Joy wil graag nog wat zwemmen dus die plonst om 9 uur, als het hek van het zwembad opengaat, meteen het bad in. Peter en Jolanda gaan zich eerst lekker fris douchen en ruimen daarna de ontbijtboel en de camper op. Daarna lopen we even naar de receptie waar ik alvast een verjaardagscadeautje koop voor mijn lieve vriendin Roos, die binnenkort haar verjaardagsfeestje geeft. Roos wees gerust: het is absoluut toeristisch, maar bruikbaar en het heeft een doel!


Het is kwart over elf wanneer we de camper bij de pomp op de camping maar weer eens volgooien. De camper rijdt ongeveer 1 op 5 en we staan dus zo'n beetje om de dag een volle tank te tanken. Gelukkig is de benzine hier goedkoper dan in Nederland, maar het blijft toch schrikken als je per keer zo'n 180 dollar moet afrekenen. We hebben een strakblauwe lucht boven ons met een heerlijk zonnetje als we een stukje terugrijden naar het openluchtmuseum Fort Steele Heritage Town.

"Deep in the heart of the Canadian Rockies men came in search of gold... and a town was born." In 1864, tijdens de Kootenay Gold Rush, werd de nederzetting Fort Steele gesticht. Dit goudzoekersplaatsje werd een belangrijk commercieel en sociaal centrum van de regio. Maar toen de B.C. Southern Railway in 1898 besloot het spoor langs het nabijgelegen Cranbrook te leggen in plaats van Fort Steele, raakte het stadje snel in verval. Nu wordt de tijd van de pelsjagers en de 19e-eeuwse handelsposten zoals Fort Steele, levend gehouden in het openluchtmuseum Fort Steele Heritage Town. Daar staan meer dan zestig gerestaureerde en heropgebouwde gebouwen, lopen gekostumeerde dorpsbewoners rond en worden demonstraties van verschillende ambachten gegeven.
openluchtmuseum Fort SteeleBij de entrance zien we dat de toegang voor het openluchtmuseum 15 canadese dollar per persoon kost. Omdat we hier maar een kwartiertje wilden rondkijken houden we het bij wat blikken over het hekwerk. Als alternatief doen we twee caches. Voor de eerste cache 7th exponential stoppen we met de camper in de berm van de Highway. We vinden de cache een paar meter lager en in de bak zitten allerlei goodies waarop 7 staat. Wij hebben geen '7' bij ons, maar kunnen de cache in ieder geval op 07-07 loggen! De tweede cache Fort Steele II ligt in een klein naaldbosje en wordt ook weer gevonden. Er zit een Christmas Geocoin in, die we maar snel weer in een andere cache moeten stoppen. Tis immers nog lang geen kerstmis.


Om kwart over 12 verlaten we Fort Steele en rijden we door naar Sparwood. In Sparwood, midden in Elk Valley (geen elk gezien overigens), stoppen we voor de 'largest truck in the world', de Terex Titan. Deze enorme truck moeten we toch even van dichtbij bekijken. de grootste truck ter wereld Rond het plein waar hij staat, staan een aantal informatie borden met allemaal wist-je-datjes-achtige feiten, zoals dat er twee Greyhound bussen en twee pick-up trucks of zoals je wilt 2 miljoen golfballetjes, in de kuip van de truck passen en dat er in de benzine tank 3632 liter gaat. Wanneer je naast de truck staat, zie je eigenlijk pas hoe ontiegelijk groot hij is. De foto van Jori bij de truck geeft toch een aardig beeld hiervan, lijkt me.

De Terex Titan, de grootste dubbele wielas dump truck van de wereld, is in 1978 gebouwd door General Motors of Canada voor het vervoeren van grond uit de kolenmijnen rond Sparwood. Het heeft een ledig gewicht van 260 ton en een maximale laadcapaciteit van 350 ton. De truck wordt aangedreven door een 16 cilinder 3300 pk motor. In 1990 is de Terex Titan vervangen door een modernere en meer efficiŽntere truck, de Caterpillar 797. Deze truck is kleiner in formaat, maar heeft een grotere laadcapaciteit. Vier jaar later is de Terex Titan gedoneerd aan de gemeente van Sparwood en sindsdien is hij door iedereen te bewonderen.

De truck staat naast een groot winkelcentrum, dus doen we daar gelijk wat boodschappen. Voor de lekkere trek slaan we dit keer lemon- en carrot muffins in. Vanaf Sparwood is het nog maar een paar kilometer naar de grens met Alberta. Hier verandert het landschap volledig. Waar in British Columbia het landschap bestaat uit talloze meren en meertjes die worden omzoomd door hoge bergen, kom je in Alberta in een prairielandschap met onafzienbare groene velden. We rijden over de Crowsnest Pass en belanden al snel in Pincher Creek. Hier nemen we de Cowboy Trail over de Highway 5 naar het Waterton National Park.

Opeens zien we aan de rechterkant van de weg weer een hert staan. We keren de camper maar als we voor de tweede keer langs de plaats waar we het hert zagen rijden, is de vogel helaas gevlogen. Een paar minuten later is het echter aan de andere kant van de weg raak. Twee stuks daar. Wanneer we weer verder rijden zien we er nog een. We stoppen de camper en stappen voorzichtig uit met onze fotocamera in de aanslag. Terwijl wij dolenthousiast foto's staan te maken, worden we verwonderd aangekeken waarna het dier door het struikgewas weghuppelt. peter klimt op de band, gevaarlijk...!Vlak bij de ingang van het Waterton National Park vinden we de Crooked Creek Campground. De campingbaas wil, als we aan komen rijden, net wegrijden om een hapje te gaan eten. Uiteraard krijgen wij eerst een plekje voor onze camper van hem. Voor een plaats betalen we de helft van wat we op onze eerdere campings betaalden. We krijgen een plekje niet verder dan 20 meter van de Highway verwijderd, maar ach... aangezien je hier op de Highway kunt stoppen om wildfoto's te maken, zal dat weinig problemen opleveren. Jori ziet dat er een cache vlakbij de campground ligt en gaat samen met Mara Joy op pad. Even later komen ze terug met de gevonden kist met inhoud van de cache Horse Ūn Around. Horses zitten er niet in, maar de kist zit wel vol met spullen. Na lang aarzelen halen Jori en Mara Joy de muggenzalf en de canadese stickers uit de kist en stoppen er een welpie weer in terug. We eten originele american burgers aan de inmiddels overbekende picnictafel. Aangezien het aardig begint te waaien gaan we daarna de camper in en lezen een boekje.


vorige dag - volgende dag - route overzicht
schrijf een bericht in ons gastenboek - bekijk hier ons gastenboek