vorige dag - volgende dag - route overzicht - schrijf een bericht in ons gastenboek - bekijk hier ons gastenboek


12 juli 2008.

Peter en MaraJoy ij de bron van Cave & Bassin Direct na het ontbijt rijden we met de camper naar de Cave & Bassin Historic Site dat aan de rand van Banff ligt. Hier zijn door spoorwerkers in 1883 twee natuurlijke waterbronnen ontdekt, waarvan een in een grot. We nemen de korte Discovery Trail over houten steigers die ons naar de hoogst gelegen bron en de cache Moneyed Waters leidt. Onderweg lezen we uitgebreid de informatieborden waarop alle historische feiten vermeld staan. En aangezien ik van Peter iets meer historie in het verhaal moet brengen....

In 1883 bereikte de aanleg van de Canadian Pacific Railway de Rocky Mountains. Op 8 november 1883 ontdekten drie spoorwerkers een warmwaterbron in een grot bij Sulpher Mountain. De broers William en Tom McCardell en hun vriend Frank McCabe werkten aan de Canadian Pacific Railway en gingen, tijdens een dag, op zoek naar goud. In plaats van goud vonden ze de warmwaterbron. Gelijk vormden ze plannen om het eigendomsrecht te verkrijgen om er vervolgens een kuuroord van te maken. Maar het eigendomsrecht krijgen bleek niet eenvoudig en de strijd ging door tot in de rechtbank. De overheid had al een tijd het plan om een nationaal park op te richten en omdat de omgeving van de warmwaterbron een ideale locatie voor zo'n park was, loste ze het probleem op door in 1885 de drie spoorwerkers uit te kopen. Hierdoor zijn, als onderdeel van het eerste nationale park in Canada, de warmwaterbronnen van Sulphur Mountain nu van alle Canadezen.

In 1887 werd het eerste badhuis gebouwd en daarmee was de warmwaterbron open voor het grote publiek. Doordat deze locatie alleen per trein bereikbaar was, werden de kosten van het aanleggen van de Canadian Pacific Railway enigszins terugverdiend. Maar in de loop der tijd werden de zwembaden zo zwaar aangetast door chloor en natuurlijke mineralen in het water, dat het badhuis in 1975 moest sluiten. Na een grote restauratie werden de zwembaden in 1985 opnieuw geopend voor het publiek, om alweer gesloten te worden in 1993. Tegenwoordig zijn de zwembaden nog steeds gesloten voor badgaten, maar ze zijn wel te bezichtigen, evenals de warmwaterbron in de grot. Voor de echte die-hards is er ook in het Interpretive Centre nog een vaste expositie over de geschiedenis van de warmwaterbronnen, het badhuis en het eerste nationale park van Canada.
kabelbaan Sulphur Mountain
Na al deze weetjes gaan we door naar Sulphur Mountain zelf. Hier schrijven we eerst 2 kaarten voor de oma's thuis. Na ze gepost te hebben, stappen we in de kabelbaan. Deze brengt ons in 8 minuten tot op een hoogte van 2270 meter. Het is prachtig weer en we hebben onderweg dan ook een schitterend uitzicht op de Bow River, de Rockies en we kunnen zelfs de Tunnel Mountain Campground zien liggen. Als we boven zijn lopen we de Banff Skywalk naar het Norman Sanson's 1903 Weather Observatory. Het observatorium ligt nog 100 meter hoger dan het aankomstdek van de kabelbaan. De historie vertelt dat Norman Sanson dit pad iedere week gedurende 30 jaar naar zijn stenen hut aflegde om de weergegevens te noteren.kale Bighorn Sheep (v) Op de top staat een Bighorn Sheep rustig om zich heen te kijken. Het beste beest ziet er een beetje shabby uit. Als we de infoborden echter lezen, staat daar dat een Bighorn Sheep vanaf de maand juni helemaal begint te vervellen en er daardoor tijdelijk wat minder apeteitelijk uitziet. Dat hebben wij weer...

Het uitzicht dat we hebben is geweldig, het weer is helder en het zonnetje schijnt. De Rockies zijn overal waar we kijken. We proberen de toppen te tellen, maar we raken de tel op een gegeven moment kwijt. Dan maar op een bankje lekker van de zon genieten, het is zo'n 24 graden. Eekhoorntjes hollen af en aan. Ze worden steeds brutaler en op een gegeven moment is het zover. Een durft het aan en zet zijn pootje op de broek van Jori.
de vlag in top
uitzicht naar Banff het (voormalig) weerstation

panorama foto Bovenstaande 180 graden panoramafoto is door Peter gemonteerd uit 18 losse "shots". Hij kan dus altijd nog een fotowinkeltje beginnen!

reisleidster..


Wat uurtjes later kabelen we weer naar beneden. We rijden terug naar Banff om even wat te eten en wat boodschappen in te slaan. Banff heeft de uitstraling van een wintersportplaats zoals wij die in de Alpen kennen en er valt, in tegenstelling tot veel andere Noord-Amerikaanse plaatsen in het centrum heel wat af te winkelen. Wij duiken een Shopping Area in en vinden al snel allerlei verschillende tentjes waar je een snelle hap kunt krijgen. Als je wilt bestellen hoef je alleen het nummer van de desbetreffende foto door te geven. Doe je het anders, zoals wij dus en begin je een vriendelijk gesprekje dan volgt er een absolute babylonische spraakverwarring. Uiteindelijk komen we er uit en happen Mara Joy en Jori aan een pizza slice met friet van Mrs. Vanelli en Peter en ik aan een Teriyaki schotel van de Japanse Edo.

Aan het eind van de middag is het tijd om naar de Banff Upper Hot Springs te gaan, waar we gelijk de Banff Upper Hot Springs cache door middel van het maken van een fotootje kunnen loggen. Tijd om lekker te relaxen in het buitenbad in een watertemperatuur van 39 graden. Het water zit vol met zwavel en calcium en wanneer we onze tenen erin steken trekken we ze er toch snel weer uit. Het is ontzettend warm! Er hangen bordjes aan de kant waarin wordt aangeraden niet langer dan 20 minuten in het bad te blijven. We koelen regelmatig op de rand van het bad wat af, maar al met al houden we het toch bijna 3 uur vol. Helemaal rozig verlaten we het bad.

Hot Springs Pool Op de terugweg naar de Tunnel Mountain Campground worden we nagekeken door een ree. Terug op de camping eten we nog een broodje kaas. Dan is het tijd om nog even het reisverslag bij te werken.

Caches 3 stuks.

vorige dag - volgende dag - route overzicht - schrijf een bericht in ons gastenboek - bekijk hier ons gastenboek