Les vendanges…

Vandaag gaan we bramen plukken, voordat de vruchten allemaal door de vogels worden opgesnoept. P gaat eerst op de motor naar de bricomarché in Décize. Voor mij neemt hij een set nieuwe tuinhandschoenen mee zodat ik de stekelige prikkels van de bramenstruiken kan weerstaan. Na het plukken van de bramen moeten de struiken immers ook weer helemaal teruggesnoeid worden.

Het is warm in La Chapelle en terwijl MJ in het zwembadje dobbert, loop ik met mijn vergiet van struik naar struik. De grootste bramen hangen of helemaal bovenin of juist helemaal onderin de struik en zo nu en dan lig ik er bijna met vergiet en al bij. Na 2 uur plukken heb ik het vergiet vol en mag ik met de bramen de keuken in.

Ik was de bramen en kook de weckpotten uit. Daarna gaan de bramen met geleisuiker en een scheut rum de pan in. Ook dit is een warm klusje, zo boven de kokende pan. Na 7 minuten borrelen is het zover; het vullen van de potten kan beginnen. Even later staan de potten omgekeerd in de keuken af te koelen. Na de aardappeloogst van een paar weken geleden is ook de bramenoogst van La maison Rouge binnen.

Terwijl P binnen de bramenafwas doet, denk ik buiten in de schaduw na over de volgende oogst, die van de druiven. De druiven zijn klein met een pitje, ras onbekend, en ook rijp om geplukt te worden. Merels zitten ook hier al op het vinkentouw en wanneer je langs de wijnranken loopt word je zwaar bedwelmd door een zoete, zinnenprikkelende wijnlucht. Misschien is het toch een idee om non-alcoholico-reizen naar La maison Rouge te organiseren, deze mensen kunnen dan de druiven plukken. De volgende lichting kan dan voor de wijn proeverijen komen.

P en ik beginnen aan het snoeiwerk van de bramen. Het is een helse klus, de takken prikken als een gek en de temperatuur van rond de 28 graden maakt het er ook niet makkelijker op. Wanneer we 2 kliko’s met een kop erop vol hebben, gaan we na eerst gedoucht te hebben langs de buren. We hebben advies nodig over onze druivelarij. Bij G en L drinken we een glaasje (in mijn geval water en voor P een biertje) en we praten wat bij over notarissen, goede restaurants en andere zaken. Het wijn maken blijkt nog een heel gedoe. P en ik besluiten van de te oogsten druiven eerst maar eens druivensap te maken. Morgen gaan we op zoek naar een pers.

Terwijl MJ het gras maakt, bakt P crepes. De brocante borden staan uitnodigend klaar, de stroop is uit Nederland meegebracht. Na het eten doen we een paar potjes UNO. De temperatuur zakt maar langzaam, morgen weer een warme dag voor de boeg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *