vorige dag volgende dag

IJsland – 1 januari 2012Riant uitslapen zit er op deze eerste dag van 2012 niet in. Vandaag moeten we weer afscheid nemen van onze summerhouse Budir en de hotpot. We verlaten de prachtige omgeving van de Gouden Driehoek en gaan het nieuwe jaar goed beginnen in The Blue Lagoon.

Na het ontbijt pakken we onze koffers in. Terwijl ik het huis schoonmaak, sjouwen P, JJ en MJ de bagage, waszakken, afval en zwemspullen door de sneeuw naar de auto. Als de afwasmachine ook klaar is, trekken we de voordeur van Budir achter ons dicht.Ondanks dat het behoorlijk gesneeuwd heeft, besluiten we de 'scenic' kustroute te nemen. We rijden door een verlaten, witte wereld en volgen het spoor van twee sneeuwscooters die ons eerder vandaag voor zijn gegaan. Een korte stop maken we bij een gele vuurtoren aan de kust. Met knipperlichten aan staan we op de weg terwijl P 'even' een foto gaat nemen. De vuurtoren blijkt verder weg te staan dan het lijkt. Halverwege besluit P dat het mooi (en ver) genoeg is geweest. Lang leve de zoomlens.Des te verder we rijden des te meer sneeuw er op de weg ligt, sneeuwschuivers zijn in geen velden of wegen te zien. Bij Sandarskirkja nemen we de afslag. Het kerkje staat net buiten het dorpje waar niet meer dan 15 huizen staan. De pastoor is niet thuis, het hek is dicht of is het slot toch vastgevroren? Aan de kust waaien we uit. We houden dat overigens niet langer dan 3 minuten vol, de golven beuken op de basaltblokken en de gevoelstemperatuur is ver onder de -10.De 'scenic' route blijkt door de bergen te gaan. Het zicht wordt met de minuut minder en op de bergweg ligt een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw. De wielen van de 4WD krijgen het steeds moeilijker doordat het ook nog eens gaat sneeuwen. Het wordt een hele uitdaging om de gele paaltjes die aan weerszijden van het wegdek staan te blijven zien. Sommigen zijn volledig ondergesneeuwd. Langzaam ploegen we door de sneeuw, we moeten nog 12 kilometer tot het volgende dorp.Eindelijk bereiken we Grindavik, nog 6 kilometer naar The Blue Lagoon. Op de parkeerplaats van The Blue Lagoon is het druk. Veel IJslanders beginnen net als wij het nieuwe jaar relaxed. Door de vrieskou lopen we in onze badkleding naar het warme, blauwe water. We stappen zo snel mogelijk in het water en..., het is heerlijk! We zwemmen een rondje door het geothermale water. Op sommige plaatsen is het water echt ontzettend warm, op andere plaatsen weer minder. Bij de bar is het een drukte van belang. Wij gaan op zoek naar de maskermud waarmee we onze huid willen scrubben.Uiteindelijk vinden we de emmers met de plakkerige mineralen en algensubstantie. We brengen het goedje aan op onze gezichten en laten het goed indrogen wat nog niet meevalt door de overtrekkende sneeuwvlagen. Na 10 minuten spoelen we de mud weer van onze gezichten. Met een schoon gezicht drinken we wat in de relaxruimte. Daarna dompelen we ons weer onder in The Blue Lagoon. We zwemmen en scrubben en we zwemmen en scrubben.

Tegen zevenen wordt het tijd om ons weer aan te kleden. We zijn warm en schoon. In het Blue Lagoon Café happen we ruimbelegde zalmsandwiches weg.

Dan wordt het tijd om verder te gaan. We rijden eerst terug naar Keflavik, waar we onze zakken met linnengoed moeten inleveren bij Motel Alex. Zonder problemen vinden we de weg naar het Motel waar we onze zakken droppen in een container. Hierdoor kunnen we lekker snel door naar Reykjavik, een rit van een kilometer of 50.

Met een beetje toeval en geluk rijden we over de juiste weg het centrum van Reykjavik binnen. We komen precies uit bij Cabin Hotel. Het inchecken gaat snel en even later hebben we 2 tweepersoonskamers met zeezicht, naast elkaar en op de 6e verdieping. De kamers zijn schoon en zeker ruim als er geen derde bed in was geplaatst. Wanneer de bagage ook allemaal binnen is, gaan we voor een kop koffie, een partijtje kaart, een biertje en een stukje weblog naar de bar. Het is er lekker warm en om ons heen horen we veel Nederlands. Tegen middernacht gaan we terug naar de 6e; hoog tijd voor een tukkie.

vorige dag volgende dag