Vrijdag 28 oktober 2011Als ik wakker word heeft Dóri zichzelf al opgemaakt. Ik doe snel al mijn kleding en spullen in de net te kleine rugtas en verlaat mijn tijdelijke slaapkamer. Beneden krijg ik het welbekende ontbijt en bij afscheid zoen ik Dóri's moeder op haar hand: 'Bedankt for alles'. Vanaf de metrohalte rennen Dóri en ik naar school maar het mag niet baten, ze komt net te laat. Om 10:01 geef ik Dóri twee afscheidskussen, volgende week zie ik haar weer.

Voor de tweede dag op rij neem ik een kijkje op de overdekt emarkt en dit keer is het een gekkenhuis. Al gauw heb ik het concept door: de centrale hal is voor de locals en toeristen, de eerste verdieping is enkel voor toeristen (vol met kraampjes met shirts/tassen/jassen/sleutelhangers/theepotten/stropdassen met de tekst I hartje Budapest) en de kelder is voor de doorgewinterde local waar hij zijn dagelijkse boodschappen doet.

Een uur later kom ik met volle portemonnee maar met lege maag de markthal uit. Er is nergens een kraampje waar ik een normaal fatsoenlijk broodje kan scoren. Bij het naastgelegen hamburgerrestaurant haal ik een Whopper en kijk ik of iemand heeft gereageerd op mijn verzoek om (gratis) bij iemand te blijven logeren. Ene Balazs stuurt een positieve reactie, maar hij moet nog aan huisgenoten vragen of het mogelijk is. Na een korte reactie stippel ik een plan uit wat ik die dag ga doen.

Op nog geen 500 meter zit Gellért-hegy, een hoge heuvel waarvaandaan je een goed uitzicht hebt over de stad. Ik neem de tram en hoop dat de tram mij naar de top van de berg brengt. Na 20 minuten kom ik erachter dat hij dit niet doet en kan ik weer met de tram terug. Ik stap uit bij Gellért Spa en begin aan de heuvel. De klim valt vies tegen, het is erg stijl en er staan geen routebordjes. Na drie kwartier lopen en foto's maken kom ik aan op de top. Hier staat 'Citadella', een inmens gebouw wat belangrijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aangezien het uitzicht tijdens de wandeling omhoog mooier is dan op de top, besluit ik na een klein half uur weer aan de afdeling te beginnen. In een record-tijd van 21 minuten ben ik weer beneden.Na een pauze ga ik naar Erzsébet tér, een plek waar 's middags veel jongeren komen. Het is een drukte op het plein, er zijn tientallen jongens en meisjes aan de weer op BMX'en, skates en skateboards. Ik besluit in het gras te gaan zitten om te kijken. Als het donker begint te worden ga ik naar de Starbucks om te kijken wat de reactie van Balazs is. Helaas heeft hij mij geen reactie meer gestuurd. Ontertussen word ik in het Hongaars door drie meisjes aangesproken. Ze willen graag uit en vragen me om geld. De meisjes kunnen mij geeen slaapplaats aanbieden, dus ik kan ze helaas ook niet financieel steunen. Via booking.com boek ik voor 7 euro een hostel en om 19:30 uur check ik in in het Colors Bedapest Hostel. Ik ga nog ergens wat eten en kom op letterlijk 5 meter van het hostel terrecht: Tian Tan Restaurant. Ze zijn al aan het schoonmaken, maar voor 750 HUF kan er nog wel een bord met restanten worden opgewarmd in de magnetron. Het is vast niet volgens de VwA-normen, maar het smaakt aardig goed en daar gaat het uiteindelijk om.

volgende dag

Klik hier om terug te gaan naar het hoofdmenu