An enchanted evening

We vertrekken deze Christmas Eve meteen downtown naar de South Ferry Terminal want we hebben tickets voor de ferryboot van 11 uur naar Staten Island. We komen ruim op tijd bij de South Ferry Terminal aan en ontbijten bij MacDonalds. We doen maar weer een bestelling op goed geluk: Oatmeal, Sausage Mcgriddle en een Big Breakfast en ook nu smaakt het allemaal goed. Het blijft wel een bijzondere ervaring dat je hier in New York werkelijk op iedere hoek van de straat (en daartussenin) kan eten en drinken.

Bij het inchecken op de ferry is er eenzelfde veiligheidscontrole als op de luchthaven en ook hier net als op Schiphol en London Heathrow mag ik mijn schoenen weer uit. Met heel veel anderen gaan we aan boord. Het zonnetje schijnt, de lucht is helemaal helder en het is berekoud. De overtocht naar Staten Island duurt ongeveer een kwartiertje waarbij de camera’s aan boord onafgebroken klikken.

We gaan van boord en vermaken ons met het maken van foto’s voor Jan en alleman terwijl we een rondje om Lady Liberty heenlopen. Bij de entree van het standbeeld mogen we weer door een veiligheidscontrole en ook nu mogen mijn schoenen uit. Best lekker wanneer je brandende voeten hebt, maar wel een gedoe om tussen al die honderden mensen de veters weer te strikken.

Binnen the Lady is een tentoonstelling van de totstandkoming van het grote standbeeld. Onze weg naar de top lokt en al snel staan we bij de trappen en de lift. Op de pedestal hebben we een koud, zonnig maar guur uitzicht op New York. We hebben geen tickets voor The Crown, hier mogen per dag maar 250 mensen naar binnen en tickets moet je zo’n 3 maanden van tevoren bestellen en we wandelen terug richting de ferry.

De ferry brengt ons naar Ellis Island, het immigratiedepot  waar alle immigranten tot halverwege de 20e eeuw aan land kwamen. Rond de grote hal is het Ellis Island Immigration Museun gevestigd. Indrukwekkend als je je bedenkt dat hier bijna 12 miljoen mensen zijn gepasseerd, immigranten met besmettelijke ziekten of geestelijke stoornissen kon de inreis worden geweigerd. Het verhaal wordt grotendeels verteld aan de hand van foto’s en de originele stemmen van immigranten. Ook is er een electronische database die voorouders opspoort, wij vinden een Faber uit Nederland die in 1985 is geimmigreerd.

Omdat het Christmas Eve is, gaat de laatste boot om 10 voor half 4 terug naar New York. Voor ons precies op tijd om het optreden om 4 uur van de Big Apple Chorus in South Street Seaport te halen.

Het koor zingt met enthousiasme en humor voor de kerstboom van South Street Seaport allerlei bekende kerstliederen en het is zo op deze Christmas Eve bij het ondergaan van de zon weer een echt memorabel moment. We zijn nu echt helemaal in de kerstmood.

Na het optreden drinken we in een barretje een warme apple cider, waarna we onze eerste shop induiken. Bij Abercrombie and Fitch is het behoorlijk, helaas is het ook bijna sluitingstijd en wanneer we de winkel uit worden gezet komt JJ nog een oud klasgenootje van de basisschool tegen. Hoe is het mogelijk, wat is de wereld toch klein.

We besluiten nog een keer een hapje te gaan eten bij Big Wong in Chinatown en duiken de Subway in. In Chinatown wordt er op straat nog steeds fruit verkocht en ook zijn de cheap rolexen, bags, en perfumes nog niet uitverkocht. Bij Big Wong is het ook tijdens dinertijd een gekkenhuis. Geen idee hoe men dit hoge werktempo en geschreeuw naar elkaar volhoudt, blijkbaar is het geen probleem want ook nu krijgen we heerlijke gerechten in super snelle recordtijd voorgeschoteld.

Na het eten nemen we de Subway naar Trinity Church voor de mis. De kerk stamt uit 1846 en is een opvallend bouwwerk zo tussen de immens hoge, rechthoekige, glazen panden van Wall Street, daarbij bedenkend dat  de torenspits tot 1860 de hoogste was van heel New York.

De kerk is prachtig aangekleed. Het is er dan ook erg druk, naast de banken staan extra klapstoelen en wij volgen de mis vooral via de schermen, maar alles is prima te volgen. De mis wordt voorafgegaan door koormuziek en liederen en bij binnenkomst hebben we een uitgebreide liturgie gekregen.

Om kwart voor 12 staan we weer buiten. Vlakbij de Trinity Church hoppen we snel de metro in. Een klein half uur later zijn we weer terug op onze kamer. Kerst 2010 is daar, Merry Christmas allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>